İzale-i Şuyu Engelleme, İzale-i Şuyu davası, ortak mülkün satışı yoluyla ortaklığın sona erdiren bir dava türüdür. Bu yazımız içeriğinde İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ tarafından İzale-i Şuyu Engelleme hakkında bilgilendirileceksiniz.
İçerikte Neler Var?
İzale-i şuyu davası hissemi satmak istemiyorum ne yapmalıyım?
İzale-i Şuyu Engelleme, İzale-i Şuyu davası, ortak mülkün satışı yoluyla ortaklığın sona erdirilmesini amaçlayan bir davadır. Ancak bu tür davalar pay sahipleri arasında anlaşmazlıklara yol açabilmektedir. Bir hissedar olarak, eğer hisselerinizi satmak istemiyorsanız bu süreç zorlayıcı olabilir. Ayrıca Vasiyetnamenin Açılması Davası konulu içeriği inceleyebilirsiniz.
İzale-i Şuyu Engelleme, Bir hissedar olarak mülkiyet haklarınızı korumak en doğal hakkınızdır. Ancak tasfiye davası açılması halinde taşınmazın satılması ve satış bedelinin hissedarlar arasında paylaştırılması imkanı doğabilir. Bu durumda, hisselerinizi satmak istememenizin hukuki sebeplerini belirterek, mahkemeden ortaklığın mevcut haliyle bölünmesini veya hisselerinizi başkasına satın almasını isteyebilirsiniz. (Bkz. Mirasta Mal Paylaşımı)
İzale-i Şuyu Engelleme, Aynı zamanda hukuki süreçte taraflar arasında uzlaşmaya varılarak mülkün satışının engellenmesi de mümkündür. Bu noktada diğer hissedarlarla iletişime geçerek mülkün paylaşılması veya hisselerinizin değerinin korunması konusunda çözümler bulabilirsiniz. Avukatınızla yapacağınız görüşmeler size bu süreçte en iyi desteği sağlayacaktır.
İzale-i Şuyu Engelleme, Özetle, herhangi bir sorun yaşanması durumunda hisselerinizi satmak istemiyorsanız haklarınızı savunarak ve olası alternatif çözümleri araştırarak mülkiyetinizi koruyabilirsiniz.
Hangi durumlarda izale-i şuyu davası açılamaz?
Tapuya kayıtlı olmayan bir mal topluluğunun feshi için mahkemeye başvurulamaz.
Ortaklığın dağılması tüm varlıkları etkiler. Belirli bir payın (6.HD. 04.02.1982T.959E.-985K.) ortaklığının sona ermesi mümkün değildir.
Taşınır mallarda ortaklığa sahip olmak için aşağıdaki gibi başvuru yapılabilir: B. kayıtlı gayrimenkul. Satılan bir motorlu taşıtın mülkiyeti devam ederken ortaklığının sona ermesi de mümkündür. Mülkiyet detayı olarak değerlendirilen taşınır mallar ancak ortaklığın sona ermesine tabidir.
Kooperatif yönetmeliğinde kooperatifler tarafından inşa edilen binalar için ortakların mallarının muhafaza edilmesi zorunluluğu veya devrin imkânsızlığı tapu kütüğünde belirtiliyorsa, bu durumlarda ortaklığın feshi talebinde bulunulamaz.
M.K. 627. maddede, pay sahibinin nafaka (Bkz. İzmir Nafaka Avukatı ) yükümlülüğü bulunmadığı sürece her pay sahibinin bölünme talebinde bulunabileceği düzenlenmiştir. Bu hükme göre tarafların ortaklığın devamı için sözleşme yapma hakkı vardır. Sözleşmenin yazılı olması yeterlidir; işyerine veya tapu kütüğüne tescil zorunluluğu yoktur. Bu sözleşme 10 yılı geçemez. On yıllık süre, ortaklar arasında sözleşmenin imzalandığı ve mahkeme kararının verildiği tarihte başlar. On yılın bitiminden önce meşru sebeplerin varlığı halinde, bu sözleşmenin feshine ve ortaklığın sona ermesine mahkemede itiraz edilebilir.
Ortak mülkiyet sürekli bir amaca tahsis edilmişse, tahsis devam ettiği sürece ortaklık feshedilemez. Bu görevlendirme Türk Medeni Kanununun 627. maddesine göre en fazla 10 yıl olabilir. Ancak iki taşınmaz arasında paylaştırılan ve sübjektif mülkiyet haklarına konu olan toprak topluluğunun her zaman ve süre sınırı olmaksızın sona erdirilmesi istenemez.
Türk Medeni Kanununun 627/f bendi uyarınca makul olmayan bir sürede ortaklığın sona ermesi istenemez. Örneğin, gayrimenkul fiyatları olağandışı bir şekilde düşmüşse ve inşaat halen devam ediyorsa, bu gayrimenkullerin ortaklığının sona ermesini talep etmek mümkün olmayacaktır.
Kamulaştırılan mülklerde, ilgili kararın ilgililere tebliğ edilmesinden sonra bu mülklerin devri ve temliki mümkün olmadığından, bu mülklerin ortaklığının satış yoluyla feshedilmesinin talep edilmesi mümkün değildir.
Kamu malı ortaklığının kaldırılması talep edilemez. Bu nedenle, söz konusu taşınmazın okul, hastane gibi kamu malı olması halinde, davacıya bunu bölüştürmesi ve kalan kısım üzerinden davaya devam etmesi için süre tanınması gerekmektedir.
Kamu malı olmayan ve özel mülkiyete konu olan taşınmazların Maliye Bakanlığına ait olması, bu mallardaki ortaklığın sona ermesine engel teşkil etmez.
Başkasının arsası üzerine inşa edilen bina, Türk Medeni Kanunu’nun 654’üncü maddesi kapsamına girmeyen temelli bir bina ise, bu binanın ortaklığının teslimden ayrı olarak sona ermesi talep edilemez.
Kadın ve erkek arasında mal ayrılığı varsa, birlikte sahip oldukları mallar için ortaklığın sona ermesi için dava açabilirler. Bu gibi durumlarda karı koca arasında icra imkânsızlığı geçerli değildir.
Mirasçılar arasındaki ortaklığın sona ermesi için tapuda merhum adına kayıtlı olan taşınmazın tapuya intikali şart değildir. Sunulacak miras belgesine göre ortaklığın miras sayılmadan feshine karar verilebilir.
Ortaklığın sona ermesi halinde dava konusu taşınmazın kiraya verilip verilmediği, haczedilip ipotek ettirilip ettirilmediği, üzerinde irtifak hakkı veya intifa hakkı olup olmadığı, geçerli bir satış sözleşmesiyle veya haricen satılıp satılmadığı hususu ortaya çıkar. , bu davaların görülmesine engel teşkil etmiyor. Ancak mülkü belirli bir süre için bir kişiye kiralayanlarla ortaklığın sona ermesi için tarafların tümü dava açamaz.
Izale i şuyu davasına itiraz edilebilir mi?
İzale-i Şuyu Engelleme, Taraflardan hiçbirinin tam bölünme talebinde bulunmadığı, talebe rağmen taşınmazın tam bölünmeye uygun olmadığı veya bölünme durumunda ortak malın önemli bir değer kaybına uğrayacağı anlaşılırsa mahkeme açık artırmaya karar verir. . Tüm tarafların satışı kabul etmesi durumunda satış yalnızca taraflar arasındadır. Ancak taraflardan biri bile bunu kabul etmezse satış halka açık olarak gerçekleştirilecek. Bu durumda taraflardan biri hisselerini satmak istemediğini beyan etse dahi mahkeme itirazların reddine ve satış yoluyla ortaklığın sona ermesine karar verir.
İzale-i Şuyu Engelleme, Mahkemenin ortaklığın satış yoluyla feshine karar vermesi halinde, nihai kararın ardından talep üzerine dosya satış işlemi satış temsilcisine iletilecektir. Satış temsilcisi, satışa esas olan değerlemeyi düzenler. Satış daha sonra İcra ve İflas Kanunu hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilecektir.
Ortaklığın giderilmesi nasıl reddedilir?
İzale-i Şuyu Engelleme, Ortaklığın sona ermesi, bir mülkün ortak mülkiyetinin sona ermesi ve o mülkün hissedarlar arasında paylaştırılması veya fiyatın satış yoluyla bölünmesi anlamına gelir. Ancak bazı durumlarda ortaklığın sona ermesi talebine itiraz edilmesi ve bu sürecin reddedilmesi mümkündür. Ortaklığın sona ermesini önlemenin en önemli yolu hukuki sebeplerin sunulmasıdır. Ortaklığın devamını gerektiren meşru bir sebep varsa bu konu mahkemeye taşınabilir. Örneğin malın bölünmesi mümkün değilse veya malın bölünmesi veya satışı taraflara büyük maddi zarar verecekse bu durum gerekçe olarak gösterilebilir.
İzale-i Şuyu Engelleme, Taraflar arasında uzlaşma sağlanması ortaklığın sona ermesini önleyebilir. Ortaklar mülkü satmamayı veya paylaşmamayı kabul edebilirler. Bu durumda mülkiyet değişmeden kalabilir ve ortaklık devam edebilir. Ortaklığın feshi başvurusuna itirazın süresi içinde mahkemeye yapılması gerekmektedir. Bu itiraz diğer şeylerin yanı sıra şunları içerir: Mal paylaşımının mümkün olmadığı ve taraflar arasında başka bir paylaşım şeklinin daha uygun olacağı gerekçeleri gösterilmelidir. Mahkemenin bu itirazı haklı görmesi halinde ortaklığın sona ermesi reddedilebilir.
İzale-i Şuyu Engelleme, Ortaklığın feshi davasına cevaben ortaklardan biri bölünme davası açabilir. Bu durumda mülkü bölmek yerine, mülkün bir kısmını bir tarafa verip bedelini karşı tarafa ödemek gibi alternatif çözümler sunulabilir. Sonuç olarak ortaklığın sona ermesinin reddi, meşru sebeplerle itiraz ve uzlaşma yoluyla da sağlanabilir. Bu süreçte bir avukattan hukuki danışmanlık almak en doğru adımların atılmasını sağlayacaktır.
Mesleki yolculuğuma Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladım. Kendi hukuk ve danışmanlık bürom olan Karakuş Hukuk ve Danışmanlık’ı kurarak, müvekkillerime kaliteli hizmet sunma misyonumu hayata geçirdim.
Her bir davaya özel çözümler üreterek, müvekkillerimin haklarını en iyi şekilde savunmayı amaçlıyorum.
Sizlere, hukuki konularda sağlam bir destek sunmak ve adalete ulaşmanız için çabalayan bir hukuk profesyoneli olarak, her zaman yanınızda olmaktan mutluluk duyarım.