Aile Ve Miras Hukuku

 Mirasta Mal Paylaşımı (Güncel – 2024)

 Mirasta Mal Paylaşımı ve Mirasçılık

Mirasta mal paylaşımı ve mirasçılık konusu hakkında yapılan araştırmalar oldukça fazladır. Mirasta mal paylaşımı ırasında iki tür miras hakkına sahip olan kişi bulunur. Bunlar arasında yasal mirasçı ve atanmış mirasçı yer alır. Yazımız içeriğinde İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ tarafından Mirasta Mal Paylaşımı ve mirasçılık konularına ilişkin detaylar anlatıldı.

Mirasın bölümü söz konusu olduğunda mal paylaşımının nasıl yapılacağı bu gibi durumlar göz önünde bulundurularak kararlaştırılır. Bu süreçte doğru adımlar ile ilerlemek doğru bir miras paylaşımı yapabilmek açısından oldukça önemlidir.(Bkz. Vasiyetnamenin Açılması Davası (Güncel))Bu nedenle mirasta mal paylaşımı yapıldığında mutlaka yasal mirasçı ve atanmış mirasçı arasındaki farkın bilinmesi gerekir. Miras bırakanın iradesine bağlı olmadan miras bırakan kişinin ölümü üzerine doğan hukuki statüye yasal mirasçılık denir.

Yani yasal mirasçının herhangi bir şey yapmasına gerek kalmadan yasal olarak bu hakka sahip olabilmesi mümkündür. Fakat atanmış mirasçı miras bırakan kişinin kendi özgür iradesine göre belirlediği bir kişidir. Miras bırakan kişi mirasının yarısını ya da tümünü atadığı mirasçıya bırakabilme hakkına sahiptir. Bu durumda atanmış mirasçı ölen kişinin mal varlığından faydalanabilme hakkına sahip olur. Bu durum tamamen miras bırakan kişinin özgür iradesi ile gerçekleşebilen bir durumdur.

Yasal Mirasçı Olma

Yasal mirasçı olma mirasçının iradesine bağlı olmadan gelişen bir durumdur. Miras bırakan kişi vefat ettikten sonra kanuni olarak yasal mirasçılık devreye girer. Buna göre yasal olan mirasçılar miras bırakan kişinin evlatlıkları, hısımları, alt soyu ve sağ kalan eşi olabilir. Bu durumlarda vefat eden kişinin mal varlığı yasal olan mirasçılar arasında paylaştırılır. Fakat mal paylaşımı miras bırakan kişinin mirasçıları ile olan yakınlığına göre belirlenir. Bu durumda mirasçılıkta derece söz konusu olur.

Yasal olarak kişi vefat ettikten sonra eşi, çocukları, evlatları ya da hısımları vefat eden kişinin mal varlığından faydalanabilme hakkına sahip olur. Fakat mal varlığından ne kadar faydalanacağı ise tamamen yakınlık derecesine göre belirlenir. Yakınlık derecesi göz önünde bulundurularak vefat eden kişinin mirası yasal mirasçılar arasında bölüştürülür. Atanmış bir mirasçı var ise miras bu kişilere de pay edilebilir.

 Miras Kalma Durumunda Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras kalması gibi durumlarda mal paylaşımını nasıl yapılacağı merak edilen önemli konular arasında yer alır. Miras kaldığında mal paylaşımı derece sistemine göre yapılır. Yani ölen kişiye en yakın olan kişiden olacak şekilde mal paylaşımı başlar. Ölen kişinin 1. derece mirasçıları var ise mal paylaşımı bu kişiler arasında başlar. Fakat ölen kişinin 1. derece mirasçıları yok ise mal paylaşımı 2. ve 3. derece mirasçılar arasında yapılmaya uygundur. Miras bırakan kişinin eşi her türlü durumda belli oranlarda miras alma hakkına sahip olan kişidir. Medeni kanuna göre 3 tane mirasçılık derecesi bulunur. Bu dereceler göz önünde bulundurularak mirasın paylaşım durumu belirlenir.

Mirasçılıkta Dereceler

Medeni kanuna göre 3 dereceli zümre sistemi bulunur. Mirasçılıkta bu 3 derece göz önünde bulundurularak mal paylaşımı yapılır. Miras bırakan kişi vefat ettikten sonra mirasçıları onun alt soyu olarak geçer. Miras bırakan kişinin çocukları ve torunları ve torunlarından doğan kişiler bu gruba dahildir.

Zümrenin başı ise vefat eden kişinin çocukları olarak belirlenir. Eğer miras bırakan kişinin çocuğu kendinden önce vefat eder ise vefat eden çocuğun hakları kendi mirasçılarına geçiş yapar. Mirasçılıkta bu sistem 1. derece mirasçılık sistemidir. Miras bırakan kişinin vefat etmesi ile birlikte miras hakkında sahip olan 2. derece zümre ise miras bırakan kişinin anne ve babası olur. Anne babası mirastan faydalanmak için 1. derece bir mirasçının olmaması gerekir. Yani ölen kişinin 1. derece mirasçıları olmadığında ölen kişinin anne ve babası mirastan faydalanabilme hakkına sahip olurlar. Ölen kişinin anne ve babası 2. derece mirasçılar arasında yer alır. Fakat miras bırakan kişinin anne ve babası da vefat etmiş ise anne ve babanın alt soyları miras hakkında faydalanma durumunda kalırlar.

Anne baba tarafında da herhangi bir mirasçı bulunmadığında miras diğer tarafa kalır. Mirasçılıkta 3 zümre miras bırakan kişinin ölümü sonucunda mirastan faydalanma hakkına sahip olurlar. Miras bırakan kişinin 1. derece ve 2. derece mirasçısı olmadığı durumlarda 3. derece mirasçılar mirastan faydalanma hakkına sahip olurlar. 3. derece mirasçılar ise vefat eden kişinin babaannesi ve dedesi olur. Vefat eden kişinin babaannesi ve dedesi kendinden önce vefat etmiş ise miras babaanne ve dededen olan kişilere kalır.

Mirasçılık Belgesi ve İptallerine İlişkin Bilgilerin e-Devlet üzerinden sorgulamak için buraya tıklayabilirsiniz.

Evlilik Dışındaki Çocukların Miras Hakkı Nedir?

Evlilik birliği dışında dünyaya gelen çocukların mirastan faydalanıp faydalanmayacağı merak edilen konular arasında yer alır. Evlilik birliği dışında dünyaya gelen çocuklar mirastan faydalanabilme hakkına sahip olurlar. Fakat bunun için ilk olarak baba yönünden mirasçı olabilmek için soy bağının tanınması gerekir. Bunun için hakim kararı ile soyunun belirlenmesi oldukça önemlidir. Soy bağı kurulduğu takdirde evlilik dışı çocuklar da mirastan faydalanabilme hakkına sahip olurlar. Fakat soy bağı belirlenmediği durumlarda evlilik dışı olan çocukların vefat eden kişinin mirasından faydalanabilmesi mümkün değildir.  

Evlilik birliği dışında olan çocukların yanı sıra evlatlık olan kişilerin de mirastan faydalanıp faydalanmayacağı merak edilen konular arasında yer alır. Medeni Kanun kanısının esasına göre miras paylaşımı yapar. Fakat evlatlık edinen çocuklarda kan hısmı durumu söz konusu değildir. Evlat edinilen kişi evlat edinen ailenin ve kan bağına sahip olan ailenin mirasçısı olarak kabul edilir. Evlatlık vefat eden kişinin alt soyu olarak geçeceği için mirastan faydalanabilme hakkına sahip olur. Aynı zamanda evlatlık kan bağı bulunan ailesinin mirasçısı olarak da geçeceği için bu ailenin mirasından faydalanma hakkına da sahip olur.

Yorum yapın

Bizi Arayın ........ ....... Whatsapp