Aile Ve Miras Hukuku

İzmir Nafaka Avukatı (Tüm Detaylar)

Boşanma sonrasında nafaka verilip verilmeyeceğine hakim karar verir. Veya boşanma davası sırasında hâkim nafaka kararı vermemişse, yargılama sonrasında nafaka davası açılabilir. Yazımız içeriğinde İzmir Boşanma Avukatı Kadir KARAKUŞ nafakaya ilişkin detayları paylaşacak.

İzmir Nafaka Avukatı Nedir

En iyi nafaka avukatı, Türk Medeni Kanunu, Borçlar Kanunu ve ilgili diğer kanunlar konusunda uzman, boşanma ve nafaka davalarında tecrübe sahibi, hukuk fakültesi mezunu bir kişidir.

Nafaka avukatı, uzmanlığı ve tecrübesine dayanarak aşağıdaki davalarla ve nafaka gerektiren unsurlarla ilgilenir.

Boşanma sonrasında nafaka verilip verilmeyeceğine hakim karar verir. Veya boşanma davası sırasında hâkim nafaka kararı vermemişse, yargılama sonrasında nafaka davası açılabilir.

Nafaka talepleri, davanın görüldüğü mahkemelerde veya aile mahkemelerinde nafaka avukatı yardımıyla yapılabilir. Başvuru, başvuru ve ekindeki boşanma kararı ile birlikte sunulur. Bkz . Nafaka ve Nafaka Artırım Davası

Nafaka Alma Şartları

Nafakanın verilebilmesi için;

Boşanma kararının kesinleştiği tarihte nafaka alan eşin yoksulluğa düşmesi halinde,
Boşanmada nafaka alan eşin kusuru, nafaka ödeyen eşin kusurundan daha büyük olmamalıdır.
Yoksulluk ile boşanma arasında nedensellik bağı olmalıdır.

Boşanmada kusurun tespiti son derece önemlidir çünkü kusuru fazla olan tarafa nafaka ödenemez. Kendi kusuruyla boşanmaya sebep olan tarafa nafaka ödülü verilmesi hayatın normal akışına ve adalete aykırı olacaktır. Ancak mahkeme her iki tarafın da eşit derecede suçlu olduğuna karar verirse, diğer koşulların gerçekleşmesi halinde nafaka ödenmesine engel olacak bir kusur bulunmamaktadır.

Nafaka talebinde bulunan kişinin yoksulluk içinde yaşaması gerekmektedir. Yargıtay, yoksulluğa düşmenin, yiyecek, giyim, barınma, sağlık, ulaşım, kültür ve eğitim gibi bireyin maddi varlığını iyileştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılamaya yetecek gelire sahip olmamak anlamına geldiğini söylüyor.

Nafaka Alabilecek Kişiler

Boşanma nedeniyle yoksulluğa düşen kişiye nafaka ödenir. Cinsiyet ayrımcılığı yoktur; Kadının erkeğe nafaka ödemesi mümkündür. Yoksulluk düzeyinin çok yüksek olmasına gerek yok; Nafakanın amacı kişinin evlilik süresince hayatına devam etmesini sağlamak değildir. Nafakanın amacı evli kişinin boşanma sonrası temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar maddi destek almasını sağlamaktır. Kişinin kendi kusuru nedeniyle boşanmaya sebep olması durumunda nafaka ödenmez.

  • Geliri yetersiz olanlar; Nafaka alacaklısının gelirinin olması nafaka almasına engel değildir. Yoksulluğa düşebilecek kişi, geliri olsa bile boşanma durumunda nafaka alabilir. Örneğin kira geliri olan bir kişi hala yoksulluktan kurtulmaya yetecek kadar gelir elde edemiyorsa nafaka alabilir.
  • İşsiz insanlar: Kendi isteği dışında işini kaybeden herkes nafaka talebinde bulunabilir.
  • Ev kadınları: Hiçbir geliri olmayan ve baba evine dönen ev hanımları nafaka alabilmektedir.
  • Asgari ücretli işçiler: Asgari ücret seviyesinde bir gelir yoksulluğu ortadan kaldırmaz. Bu nedenle nafaka ödenir ancak nafakanın miktarı bu asgari ücrette dikkate alınan gelire bağlıdır.
  • Devletten maaş alanlar: Devletin sağladığı yaşlılık aylığı veya malullük aylığı gibi maaşlar yeterli değilse kişi boşanma durumunda nafaka talebinde bulunabilir.
  • Ailesi zengin olanlar: Zengin bir aile, bir kişinin boşandıktan sonra yoksulluğa düşmesini engellemez. Ailenin geliri değil, kendi geliri dikkate alındığından, boşanma sonrasında ailenin maddi durumu iyi olsa bile kişinin nafaka alması mümkündür.

Nafaka Alamayacak Kişiler

Nafaka ödenmesine karar verilmesi için gerekli şartların bulunmaması durumunda nafaka ödenmesine karar verilemez veya verilen nafaka azaltılabilir veya iptal edilebilir.

  • Evliymiş gibi yaşayanlar: Boşanma sonrasında resmi nikahı olmadan başka biriyle evliymiş gibi yaşayan kişiler artık eski eşlerinden destek alamamaktadır.
  • Eşi fakir olanlar: Fakirin başkasına nafaka ödemesi şart koşulmamıştır.
  • Yoksulluğu ortadan kaldıracak gelire sahip olanlar: Kişinin yeterli, sabit ve düzenli bir geliri varsa nafaka talebinde bulunulması mümkün değildir. Bu gelir ücret, maaş, kira geliri veya yurt dışından ödenen gelir olabilir. Bu gelirin miktarı dikkate alınarak kişinin yoksulluğa düşmesini engellediğine karar verilirse nafaka gerekmediği kabul edilir.
  • Uygulamada sosyal yardım alan kişiler, çalışanlar, emekliler, serbest meslek sahipleri, memurlar, işsizlik yardımı alanlar, sanatçılar gibi düzenli çalışan ve geçimini sağlayan kişilerin yoksulluğa düşmediği varsayılmaktadır. Ancak bu kişilerin boşanması halinde maaşları ve gelirleri belirlenecek, yoksulluğa düşmeleri halinde nafaka alabilecekler.
  • Yoksulluğu ortadan kaldıran mülklere sahip olanlar: Nafaka talebinde bulunan kişinin kendine ait yeterli mülkü varsa nafaka başvurusunun onaylanmaması gerekir. Bunun için mülkün değeri dikkate alınır ve bunun insanların yoksulluğa düşmesini engelleyip engellemediği incelenir. Bir kişinin yalnızca yaşadığı evin sahibi olması durumunda, yoksulluğa düşmemek için yaşadığı evi satması, sosyal statüsüne uygun bir yaşamdan vazgeçmesi, daha mütevazı bir eve yerleşmesi beklenemez. öğüt vermek. Böyle bir durumda nafaka ödenmesine karar verilir.
  • Yeterli mülkü ve parası olanlar: Kişinin banka bakiyesi büyükse veya satılması onu yoksulluktan kurtaracak kadar taşınır malı varsa nafaka alması mümkün değildir.
  • Yoksulluğu kendileri yaratanlar: Çalışabilen ancak çalışmayı tercih etmeyen kişi nafaka alamaz. Aynı şekilde kumar bağımlısı kişilere de nafaka ödenmesine ilişkin bir karar bulunmamaktadır.

Nafaka Davası Nasıl Açılır?

Nafaka talepleri boşanma davasıyla birlikte açılabileceği gibi tek başına nafaka davası da açılabilir.

Boşanma davasında nafaka kararı verilebilmesi için tarafların başvuruda bulunması, bu başvurunun süresinde yapılması ve evliliğin boşanma yoluyla sona ermesi gerekmektedir. Ayrıca bakım talebinin açık olması gerekmektedir. Sadece bakım talep etmek yeterli değildir. Bakım talebinin gerekçeli olması ve kesin tutarın belirtilmesi gerekmektedir.(Bkz. Genel Boşanma  Sebepleri (Güncel 2024))

Nafaka başvurusu isteğe bağlı bir başvuru olduğundan, başvurunun uzatılması veya sonucunun değiştirilmesi yasağına tabi olup, talep, cevap veya ikinci bir başvuru ile yapılması gerekmektedir. Bu ilk başvurulardan sonra başvuru yapılması halinde bakım başvurusu reddedilecektir.

Boşandıktan sonra nafaka nasıl alınır?

Nafaka davası boşanma davasından sonra ayrı bir dava olarak açılabilir. Bunun gerçekleşebilmesi için boşanma davasının kesinleşmesi gerekmektedir. Boşanma davası kesinleştikten sonra yoksul taraf nafaka davası açabilir. Bu davanın kesin boşanma kararı tarihinden itibaren bir yıl içinde açılması gerekir, aksi takdirde zamanaşımına uğrar. (Bkz. Boşanmada Mal Paylaşımı Davası(Güncel 2024))

Anlaşmalı boşanmadan sonra nafaka davası açılabilir mi?

Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için aile mahkemesi hakiminin, başta maddi ve manevi tazminat ve nafaka olmak üzere, boşanmanın mali sonuçlarına ilişkin olarak taraflar arasında anlaşmaya varılan anlaşmalı boşanma protokolünü onaylaması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmada, kesin karardan sonra nafaka talep edilmiyorsa, kesin karardan sonra nafaka istenemez. (Bkz. Anlaşmalı Boşanma Davası)

İzmir Nafaka davasına hangi avukat bakar?

Aile hukuku avukatının boşanma ve boşanmanın tazminat, nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi unsurları hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Boşanmanın bu mali yönleri teknik bilgi gerektirdiğinden, iyi bir nafaka avukatının bu tür davalara aşina olması gerekir. Örneğin nafaka artış davasında nafaka avukatı öncelikle nafaka artış taleplerinin yerine getirilip getirilmediğini ve usul kurallarına uyulup uyulmadığını kontrol ederek dava açabilir veya davaya cevap verebilir. Nafaka avukatı, boşanma davası sonrasında boşanmayla hükmedilen nafakanın arttırılması veya iptal edilmesi/azaltılması için de dava başlatabilir. İstanbul’daki tüm nafaka avukatlarının iletişim bilgilerine İzmir Baro listesinden ulaşılabilir. (Bkz. İzmir Avukat Numaraları)


Yorum yapın

Bizi Arayın ........ ....... Whatsapp