Uyuşturucu madde ticareti suçu, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ticari amaçla imal etmek, ithal etmek, ihraç etmek, yurt içinde satmak, satışa sunmak, başkalarına devretmek (teslimat), nakletmek, taşımak, depolamak veya satın almak veya kabul etmek suretiyle işlenen bir suçtur. İzmir Uyuşturucu Avukatı olarakta hizmet veren Kadir KARAKUŞ tarafından hazırlanan içerikte bilgilendrileceksiniz.
Uyuşturucu Madde Ticareti eroin, kokain, morfin, basemorfin veya bonzai gibi uyuşturucu maddeleri içermesi halinde Türk Ceza Kanunu’nun daha ağır ceza öngören 188/4 maddesi uyarınca nitelikli suçtur. İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ’ın aktardığı bilgilerde Diğer tüm uyuşturucu Madde ticareti (esrar, ecstasy vb.) TCK’nın 188/3 maddesinde suçun temel şekliyle cezalandırılmaktadır.
İçerikte Neler Var?
Uyuşturucu Madde Ticareti Suçları Nelerdir?
Üretme suçu: Bir maddenin veya ilacın başka bir uyuşturucuya dönüştürülmesini ifade eder. İmalat, işlenen malzemenin türünü değiştirmelidir. Kullanılan işlem maddenin niteliğini değiştirmiyorsa veya mevcut kalitesini uzun süre korumayı amaçlıyorsa ilaç ürettiği söylenemez. Ayrıca ilaç üretiminde kullanılan alet ve mekanların ilaç üretimine uygun olması gerekmektedir. Özellikle olay yerinde el konulan aletlerin imalata uygun olup olmadığı ve spesifik olayda imalat kullanılıp kullanılamayacağı konusunda Adli Tıp Kurumundan bilirkişi görüşü alınmalıdır.
İlacın doğasını değiştirmeyen işlemler üretim olarak değerlendirilmemelidir. (Bkz. Kenevir Ekme Suçu ve Cezası)Yargıtay, kenevirin ilaç üretimi gibi basit bir işlemle aynı kalitede esrara dönüştürülmesini kabul etmedi: kenevirin saplarını ve yapraklarını kurutan davalının eyleminin ezilmiş olduğunu hesaba katmadan Toz haline getirilmiş ve net olarak 1229 gram esrarın “ticari amaçla uyuşturucu bulundurmak” suçunu teşkil ettiği, suçun mahiyetinin yanlış değerlendirildiği ve Türk Ceza Kanunu’nun 188/3 maddesi yerine TCK 188/1 maddesinin kullanıldığı belirtildi. Türk Ceza Kanunu. (İlaç İmalatı) maddesi uyarınca karar verilmesi iptal sebebidir (Y10CD-K.2014/4830). (Bkz. Eroin Nedir? Cezası)
Uyuşturucu Madde Ticareti ithal etme suçu: Yurt dışından ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak uyuşturucu veya uyarıcı madde ithal edilmesi halinde, Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesinin 1. fıkrasında uyuşturucu veya uyarıcı madde ithal etme suçu düzenlenmiştir. 5237 nolu olay meydana gelecektir. Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin gümrük kapısından veya gümrük kapısı dışında kara, deniz veya hava sınırlarının herhangi bir yerinden ülkeye ithal edilmesinin bir önemi yoktur. Suç teşkil etmesi için yurt dışından Türkiye’nin siyasi sınırlarına ithal edilmesi yeterlidir.
Failin Türkiye’yi bir ülkeden diğerine ilaç ihraç etmek için transit olarak kullanması halinde, 188’inci maddenin 3’üncü fıkrasında belirtilen seçici tedbirlerin sonradan belirlenebildiği durumlarda, transit eylemi ithalat veya ihracat suçunu değil, uyuşturucu taşıma suçunu oluşturur. uyuşturucu veya uyarıcının yurt dışından Türkiye’ye ithal edilmiş olması halinde, maddeyi yurt dışından ithal eden veya girişine karışan sanıkların, yurt dışından gelen uyuşturucu veya uyarıcı madde ithali suçundan yargılanması gerekir. İthalat işlemine doğrudan veya dolaylı olarak katıldıkları veya ithalat suçuna katıldıkları tespit edilemeyen sanıklar, bu Kanun uyarınca gerçekleştirdikleri fiillerden dolayı 188 inci maddenin üçüncü fıkrası uyarınca uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçuyla suçlanacak. Madde ülkeye ithal edildi. Fiili değerlendirme sonucunda sanıkların hukuki durumları belirleniyor (YCGK-K. 2013/621). (Bkz. Kokain Nedir? Cezası )
Uyuşturucu madde ihraç etme suçu: Uyuşturucu madde ihracatı, uyuşturucu maddenin yurt içinde başka bir ülkeye (yurt dışına) götürülmesidir (TCK Md. 188/1). İlaç ihracatı, ancak ilacın gümrükten geçmesiyle gerçekleşen bir süreçtir. Uyuşturucu ihraç suçlarının icrası gümrük memuruna beyanname verilmesiyle başlar. Gümrük kapısından geçmeden yapılan kontroller nedeniyle uyuşturucunun gümrük sınırları içerisinde yakalanması halinde bu durum “uyuşturucu ihracatına teşebbüs” anlamına geliyor.
İhraç edilmek istenen uyuşturucu maddenin “gümrük sahasına” ulaşmadan sınıra götürülürken yakalanması halinde, uyuşturucu madde ihraç suçu değil, uyuşturucu madde taşıma veya bulundurma suçu (TCK md. 188/3) işlenir. Fail, uyuşturucuyu gümrük bölgesine ithal etmeden önce herhangi bir zamanda gönüllü olarak uyuşturucuyu ihraç etmekten vazgeçebilir. Bu durumda fail, uyuşturucu madde ihraç etmeye teşebbüs suçundan TCK m. 192. maddede düzenlenen etkin pişmanlık ve gönüllü vazgeçmeye ilişkin hükümlerin uygulanmasıyla ceza verilmesine gerek olmadığına karar verildi. Ancak, sınır dışı etme fiilinden dolayı hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen fail, uyuşturucu madde bulundurmak veya nakletmek suçundan dolayı cezalandırılacaktır. (Bkz. Metamfetamin Nedir? Met Cezası)
Uyuşturucu Maddelerin Taşınması veya Taşınması Suçu: Uyuşturucu madde nakliyesi, uyuşturucu veya uyarıcı maddenin sahibi veya zilyedi tarafından yurt içinde bir yerden başka bir yere gönderilmesidir. İlacın sahibi veya sahibi tarafından gönderildiği yerin yakın veya uzak olması önemli değildir. İsteğe bağlı “gönderme” işleminin gerçekleşebilmesi için ilacın sahibi veya zilyeti tarafından bizzat gönderilmesi gerekmektedir. Kişisel nakliye çeşitli şekillerde yapılabilir. Örneğin ilacın sahibi, ilacı PTT aracılığıyla üçüncü bir kişiye gönderebilir veya bir otobüs firmasına verilen paketin içinde saklayabilir. Taşıma, bir kişinin, sahibi veya zilyetliği olduğu uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi tüketmek dışında bir amaçla bizzat veya kendisine bağlı kişiler aracılığıyla bir yerden başka bir yere taşınmasını ifade eder. Narkotik veya uyarıcı maddelerin taşınması ve nakliyesi birbirinden farklıdır.
Taşıyıcının uyuşturucu veya uyarıcı maddenin sahibi veya zilyetliği olması şart değildir. Taşıyıcı, uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi bizzat veya adamları vasıtasıyla nakleden kişidir. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin taşınması ücretli veya ücretsiz olarak gerçekleştirilebilmektedir. Suçun işlenmesi için failin, taşıdığı eşyanın uyuşturucu veya uyarıcı madde olduğunu bilmesi yeterlidir (CGK-K.2018/252). Uyuşturucu maddeyi başkası için değil, kendi kullanımı için taşıyan kişi, tüketim miktarının belirli sınırlar içerisinde kalması koşuluyla, kişisel kullanım amacıyla uyuşturucu bulundurma suçu işlemiş olur. Ayrıca Kullanmak İçin Uyuşturucu Suçu konulu içerikte kullanma ve bulundurma hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Uyuşturucu Maddeyi Kabul Etme ve Bulundurma Suçları: Kabul etmek; Bu, bir kişinin başka bir kişinin narkotik veya uyarıcı ilaçlarını kişisel kullanım amacı dışında herhangi bir tazminat ödemeden ele geçirmesi anlamına gelir. Suçun tamamlanabilmesi için maddenin failin fiili mülkiyetine geçmesi gerekmektedir. Tutmak; Bir kişinin kendisinin veya bir başkasının bağımlılık yapıcı veya uyarıcı maddesini, kişisel kullanım dışındaki amaçlarla, lisanssız veya lisansı ihlal ederek elden çıkarmasına olanak sağlayacak şekilde bulundurması olarak tanımlanabilir. (Bkz. Skunk Nedir? Cezası ) Uyuşturucu veya uyarıcı madde satan, satışa sunan, başkalarına aktaran, sevk eden, nakleden, depolayan veya satın alan sanıkların kimlikleri tespit edilememekle birlikte, kişisel kullanım sınırlarını aşan miktarda madde ile yakalanan sanıklar, 188/3. maddesinde belirtilen zilyetlik işlemleri gerçekleştirilir. (Bkz. Ekstazi (MDMA) Nedir? Cezası (2024 Güncel))
Uyuşturucu maddeyi satmak, satışa sunmak veya satın almak: Uyuşturucu madde satmak suçu, uyuşturucu maddeyi bir bedel karşılığında başkasına vermek demektir. Satışın gerçekleşmesi için tarafların alım satım konusunda anlaşması yeterli değildir; İlacın mülkiyeti veya mülkiyeti alıcıya devredilmelidir. İlaç (Bkz. Lyrica Nedir? Cezası var mı? )satışında satılan ilacın miktarı önemli değildir. Örneğin 1 gram esrar satarken yakalanan fail, TCK’nın 188/3 maddesi uyarınca uyuşturucu madde satmak suçundan cezalandırılacak. İlacın satışa sunulması, henüz satış aşamasına gelmemiş olsa bile ilacın satışına yönelik bazı hazırlıkların yapılması anlamına gelmektedir.
Örneğin, ilacı depolamak ve satacak müşteri aramak, müşteriyle pazarlık yapmak veya depozito almak gibi eylemler, isteğe bağlı “satış teklifi” eylemiyle sonuçlanır. Uyuşturucu satın alma suçu, uyuşturucuyu satın alan kişinin, onu kişisel kullanım için değil, ticari amaçla satın alması durumunda ortaya çıkar.
Uyuşturucu maddeyi satmanın, teklif etmenin veya satın almanın cezası aynıdır (TCK md. 188/3). Uyuşturucu satmak suça teşebbüstür. Satışın tamamlanması için tarafların satış ve fiyat konusunda anlaşmaları yeterli değildir, aynı zamanda uyuşturucunun mülkiyeti yani fiili kontrolü konusunda da anlaşmanın alıcıya teslim edilmesi gerekmektedir. Satışa ilişkin icra tedbirleri başladı; Ancak ilacın bir engel nedeniyle alıcıya teslim edilememesi halinde dava deneme aşamasında kaldı. Fakat; Bu noktaya kadar işlenen fiil, tamamlanmış “taşıma, bulundurma veya satışa sunma” suçunu oluşturduğundan, fail bu suçlardan birinden sorumlu olacaktır (Y20CD-K.2020/3621). (Bkz. Afyon Nedir? Cezası Var mı?)
Uyuşturucu Elde Etme Suçu (Başkasına Verme veya Verme): Uyuşturucu sağlama fiili, ör. H. başka birine uyuşturucu tedarik etmek veya sağlamak; Bir kişinin sahip olduğu veya herhangi bir şekilde elde ettiği uyuşturucu veya uyarıcı maddenin, satma niyeti olmaksızın ve karşılığında herhangi bir ücret alınmaksızın başka bir kişiye temin edilmesidir. İlacın ücretsiz verildiği kişinin arkadaşları, akrabaları vb. Tanıdığınız biri olması önemli değil.
Uyuşturucu temini suçunda kilit nokta, failin uyuşturucuyu başkalarına satmak veya sunmak dışında başka amaçlarla temin etmesidir. İlacı alan kişinin bu ilacı hangi amaçla aldığının bir önemi yoktur. İlacı satın alan kişi, ilacı kullanmak, satmak, arkadaşına vermek veya başka bir amaçla almış olabilir. Bu durumların tamamında uyuşturucu kaçakçılığının “dağıtılması” unsuru karşılanmaktadır. Bu nedenle uyuşturucu kullanan kişiye uyuşturucu veya uyarıcı madde temin etmenin kanunda “başkasına uyuşturucu temin etmek” (TCK m. 188/3) olarak tanımlanan suç teşkil ettiğini özellikle belirtmeliyiz.
Uyuşturucu Madde Ticareti yapan kaç yıl ceza alır?
Uyuşturucu Madde Ticareti 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188/1. maddesi, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin izinsiz veya ruhsata aykırı olarak imalatı, ithalatı veya ihracatı konusunda ciddi yaptırımlar öngörmektedir. Bu madde, toplumsal sağlığı ve düzeni korumak amacıyla getirilmiş olup, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin yasadışı bir şekilde üretilmesini, ithal edilmesini veya ihraç edilmesini suç sayar. Bu suçu işleyen kişiler, hem uzun süreli hapis cezalarıyla hem de yüksek miktarda adli para cezalarıyla karşı karşıya kalırlar.
Özellikle, suçu işleyen kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezası alabilir. Ayrıca, iki bin günden yirmi bin güne kadar adli para cezasına çarptırılabilir. Bu tür ağır cezalar, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin yasadışı ticaretini engellemek, toplumun sağlığını korumak ve bu tür suçların caydırıcılığını artırmak amacıyla düzenlenmiştir. Kanun koyucular, bu maddelerle ilgili suçların toplumda yaratabileceği tehlikeleri göz önünde bulundurarak, bu tür suçlara karşı ağır cezalar öngörmüştür. Konu ile ilgili olarak Uyuşturucu Madde Suçları ve Cezaları konulu içeriği de inceleyebilirisiniz.
Uyuşturucu Madde ticareti etkin pişmanlık var mı?
Uyuşturucu Madde Ticareti veya uyarıcı maddelere ilişkin suçlar için özel bir pişmanlık hali düzenlemektedir. Maddenin birinci fıkrası, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti suçlarında fiili pişmanlık durumunu düzenlemektedir. Bu kurala göre soruşturma başlamadan önce etkin pişmanlık gösterilmesi gerekmektedir. Etkili bir tövbe için, kişinin diğer suç ortakları ve uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin depolandığı veya üretildiği yerler hakkında bilgi vermesi ve verilen bilgilerin suç ortaklarının yakalanmasına veya uyuşturucu veya uyarıcılara el konulmasına olanak sağlaması gerekir. Bu düzenlemede etkin pişmanlık, cezanın kaldırılmasını sağlayan kişisel sebep olarak kabul edilmiştir. Daha
Uyuşturucu Madde Ticareti Maddenin ikinci fıkrası, uyuşturucu veya uyarıcı madde edinme, kabul etme veya bulundurma suçundan dolayı etkin pişmanlığı düzenlemektedir. Burada da soruşturma başlamadan önce etkili pişmanlık gösterilmesi gerekmektedir. Etkili bir pişmanlık için kişinin, uyuşturucu veya uyarıcıyı kim, nerede ve ne zaman aldığını soruşturma makamlarına bildirerek suçluların tutuklanmasını veya uyuşturucu veya uyarıcının ele geçirilmesini kolaylaştırması gerekir. Daha fazla bilgi için Uyuşturucu Ticareti Etkin Pişmanlık konulu içeriği inceleyin.Bu şartlarda fiilen pişmanlık gösteren kişinin cezalandırılmaması gerektiği kabul ediliyordu.
Uyuşturucu Madde ticareti suçu şikayete tabi mi?
Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesi uyuşturucu veya uyarıcı maddelerle ilgili üç ana suç türünü düzenlemektedir: imalat, ithalat ve ihracat. Bu suçlar kamu sağlığını ve düzenini ciddi şekilde tehlikeye sokan fiiller olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla bu suçların kovuşturulması için mağdurun veya başka bir kişinin raporuna gerek yoktur. Bu, bu suçların resen soruşturulabileceği ve kovuşturulabileceği anlamına geliyor ki bu da devletin bu tür eylemlerin ciddi bir şekilde peşinde olduğunu gösteriyor.
Suçların toplum üzerindeki olumsuz etkisi göz önüne alındığında, yasama organı bu tür suçları bildirmeden kovuşturma olanağı yaratmıştır. Bu düzenleme, uyuşturucu veya uyarıcı madde bağlantılı suçların önlenmesi, faillerin yakalanıp cezalandırılması açısından önemli bir hukuki araç görevi görmektedir. Devlet, kamu sağlığını korumak ve bu tür suçlarla etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla, bu tür suçların kovuşturulmasında ihbarda bulunulmasını talep etmeme kararı aldı.
Mesleki yolculuğuma Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladım. Kendi hukuk ve danışmanlık bürom olan Karakuş Hukuk ve Danışmanlık’ı kurarak, müvekkillerime kaliteli hizmet sunma misyonumu hayata geçirdim.
Her bir davaya özel çözümler üreterek, müvekkillerimin haklarını en iyi şekilde savunmayı amaçlıyorum.
Sizlere, hukuki konularda sağlam bir destek sunmak ve adalete ulaşmanız için çabalayan bir hukuk profesyoneli olarak, her zaman yanınızda olmaktan mutluluk duyarım.