Ceza Hukuku

Eroin Nedir? Cezası (2024 Güncel)

Eroin Nedir? Cezası Eroin, baz morfinden üretilmekte ve morfinden çok daha güçlü etkisi olan bir uyuşturucudur. Kullanımı oldukça tehlikeli olan bu madde tehlikelerinin yanı sıra bir takım hukuki sorunlara da sebep olmaktadır. Yazımız içeriğinde İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ tarafından İzmir Uyuşturucu Avukatı eroin maddesi ve hukuki nitelikleri hakkında bilgilendirileceksiniz.

Eroin Nedir?

Eroin, haşhaş bitkisinin kurutulmuş özsuyundan elde edilen kimyasal morfinden yapılan bir uyuşturucudur. Eroin ilk kez 19. yüzyılda ağrı kesici olarak kullanıldı. Eroin oldukça bağımlılık yapıcı özelliklere sahiptir. Eroin uyuşturucunun en ciddi ve tehlikeli şeklidir. Tıp alanında faydalı olan madde daha sonra çeşitli zehirler eklenerek anestezik maddeye dönüştürülür. Maalesef toplumumuzda bu tür maddeleri tüketen insan sayısı oldukça fazladır. Eroin kullanıcılarının mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamalarına yardımcı olmak için çaba gösterilmelidir. (Bkz. Ekstazi (MDMA) Nedir? Cezası )

Corex Eroin mi?

Eroin, baz morfinden üretilmekte ve morfinden çok daha güçlü etkisi olan bir uyuşturucudur. Kullanıcılar arasında, peynir, toz, corex olarak adlandırılır.  Özetle Corex eroinin sokak jargonundaki tabirlerinden biridir. Adı her ne olursa eroin kullanımdan 1-2 hafta sonra bağımlılık gelişebilir. İlk kez kullanıldığında rahatlatıcı ve hoş bir etkiye sahiptir. Zamanla aynı etkiyi elde etmek için daha büyük miktarlarda kullanmaya başlarsınız. Tıpta buna tolerans denir. Kullanırken kişi yavaş hareketler, uykuya eğilim ve sakinlik hisseder. Uzun süreli kullanım ciddi iklim kaybına, sosyal aktivitelere olan ilginin azalmasına ve kişisel bakımın azalmasına neden olur. Kişi yalan söylemeye, madde kullanımını saklamaya veya maddeyi elde etmeye başlar. Davranış değişiklikleri olur, görevini yerine getiremez hale gelir ve iş performansı düşer. Maddi kayıplar artar. (Bkz. Skunk Nedir? Cezası )

Eroin Ne Yapar?

Eroin, etkisi genellikle 4-6 saat sürer. İlk saat içerisinde aşırı bir mutluluk hali gözlemlenebilir. Daha sonra sakinleşme dönemi gelir ve hareketler yavaşlar, konuşma bozulur, hafıza kaybı başlar, dikkat azalır, nefes alma yavaşlar, gözbebekleri küçülür, ağrı hissi kaybı azalır, tansiyon ve kalp atış hızı düşer. Bilinci kapalıdır ve kişi o kadar heyecanlıdır ki uzay ve zamanın farkında değildir. Bu, kullanıcının kullanımdan kısa süre sonra kendini zinde hissetmesi anlamına gelir. Vücutta sıcaklık, ciltte kızarıklık, ağız kuruluğu, kol ve bacaklarda uyuşma ve ağırlık hissi ilk aşamada ortaya çıkan belirtilerdir. İlk hisler yatıştıktan sonra kullanıcılar uyku-uyanıklık durumuna girer. (Bkz. Kokain Nedir? Cezası )

Eroin Tehlikeli midir?

Eroin, çok güçlü ve etkili olan ve bazen ölüme neden olabilen en tehlikeli yasa dışı uyuşturucudur. Eroin, sinirsel aktiviteyi yavaşlatarak ürettiği rahatlama, rahatlama, mutluluk, neşe ve coşku duyguları için kullanılsa da tek kullanımda bile bağımlılık yaratıyor. Vücut tolerans geliştirdikçe daha fazla doza ihtiyaç duyulur. Enjeksiyon, sigara içme veya burundan uygulama gibi çeşitli yollarla alınabilir. Diğer hastalıklar enjeksiyonla bulaşabilir. (Bkz. Metamfetamin Nedir? Met Cezası (2024))

Eroin bağımlılığıyla disiplinli bir şekilde mücadele edilmelidir. Maddeyi bir kez tükettikten sonra bile bağımlılık riski oldukça yüksektir. Kişinin madde kullanmaması durumunda yoksunluk sendromları ortaya çıkar. Ve maddeyi bulmak adına olumsuz davranışlara girişmeye başlar. Eroin bağımlılığı ciddi psikolojik ve fiziksel hasara neden olur. Eroin alırken kullanılan şırınga yoluyla AIDS, hepatit gibi hastalıkların bulaşma ihtimali vardır. En önemlisi yüksek dozda eroin yüzünden çok sayıda ölüm yaşanıyor. (Bkz. Afyon Nedir? Cezası Var mı?)

Eroin Bağımlılığı

Eroin bırakmak zordur çünkü hem beyinde hem de vücutta bağımlılık yaratır. Ancak ilaç ve psikoterapinin bir arada kullanıldığı tedavi yöntemi, eroin kullanımının durdurulması ve üretken bir hayata dönüş konusunda kullanıcılara büyük faydalar sunuyor. Detoksifikasyon sürecinden sonra düzenli ilaç tedavisi ve psikoterapi gereklidir. Bağımlılığın fiziksel belirtileri büyük ölçüde aşılmış olsa da davranışsal boyut ve istekler bir ölçüde devam etmektedir. Ek olarak, çoğu durumda uyuşturucu kullanımı, altta yatan psikolojik veya duygusal sorunların üstesinden gelme mekanizması olarak hizmet eder. Altta yatan sorunlar tek başına detoksifikasyon tedavisiyle çözülemeyeceğinden, bir süre sonra altta yatan veya başlangıçta halının altına süpürülen sorunlar ortaya çıkabilir ve iyileşme süreci uzayabilir. (Bkz. Lyrica Nedir? Cezası var mı? )

Ilk defa eroin içene ne olur?

Eroin, İlk saat içerisinde aşırı bir mutluluk hali gözlemlenebilir. Daha sonra sakinleşme dönemi gelir ve hareketler yavaşlar, konuşma bozulur, hafıza kaybı başlar, dikkat azalır, nefes alma yavaşlar, gözbebekleri küçülür, ağrı hissi kaybı azalır, tansiyon ve kalp atış hızı düşer. Bilinci kapalıdır ve kişi o kadar heyecanlıdır ki uzay ve zamanın farkında değildir. Bu, kullanıcının kullanımdan kısa süre sonra kendini zinde hissetmesi anlamına gelir. Vücutta sıcaklık, ciltte kızarıklık, ağız kuruluğu, kol ve bacaklarda uyuşma ve ağırlık hissi ilk aşamada ortaya çıkan belirtilerdir. İlk hisler yatıştıktan sonra kullanıcılar uyku-uyanıklık durumuna girer.

Eroin kaç saat sürer?

Eroinin etkisi 4-6 saat sürer; Kişide rahatlama ve rahatlama etkisi yaratır. Eroin merkezi sinir sisteminin etkinliğini azalttığı için kullanıcının kan basıncı düşer, kalp atış hızı ve nefes alması yavaşlar. Bu nedenle ölüme yol açabilir. Eroin bazı kullanıcılar için hafif derecede bağımlılık yapıcı olabilir. Eroin bağımlılığı ciddidir ve yoksunluk belirtileri oldukça zorludur. Yani eroin bağımlısı kişi maddeyi kullanmayı bıraktığında terleme, titreme, burun akıntısı, ishal, uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk gibi ciddi yoksunluk belirtileri yaşar. , ağrı ve kramplar. Bu nedenle eroin bağımlısının tedavi olmaksızın eroin kullanmayı bırakması çok zordur.

Eroinin Krizi kaç gün sürer

Eroin yoksunluğu son kullanımdan sonra bir süre yorgunluk ve kaygı şeklinde kendini gösterebilir, daha sonra kişi kendini kötü hissetmeye başlar ve uyku bozuklukları gözlemlenebilir. Yüksek seviyelerde çekilme 36 ila 72 saat arasında artar. Kendini ileri fizyolojik semptomlarla ve durdurulamayan eroin arzusuyla gösterir. Şiddetli kaygı, uykusuzluk, davranış sorunları, kalp atışlarında artış ve fiziksel ağrılar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler genellikle 5 ila 10 gün içinde kaybolur. İlaçlar, özellikle detoksifikasyon aşamasında yoksunluk semptomlarının giderilmesinde faydalıdır. Ayrıca psikoterapi, psikiyatrik ilaçlar, bireyin çevresine ilişkin toplumun farkındalığının arttırılması ve destek alınması psikolojik sorunların çözümünde tedavi sürecine olumlu katkı sağlamaktadır.

Eroin Cezası

Eroin, Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu‘nun “Uyuşturucu veya uyarıcı madde imalatı ve ticareti” başlıklı 188. maddesinde düzenlenmiştir.

Eroin, Kanunda uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçunu oluşturacak fiilin nasıl işleneceğine ilişkin bir tanım yapılmadığından, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçu serbest dolaşımda yer alan bir suçtur. Dolayısıyla suçun oluşması için imalat, ithalat veya ihracat fiillerinden birinin gerçekleşmiş olması yeterlidir. (Bkz. Uyuşturucu Madde Suçları ve Cezaları)

Uyuşturucu ticaretinde ele geçirilen uyuşturucunun miktarı önemlidir. Davalının kişisel ihtiyaçlarını aşan miktarda tıbbi ürüne sahip olması halinde, tıbbi ürünü ticari amaçla elinde bulundurduğu varsayılır. Kişisel kullanım için kabul edilebilir miktar, kişinin fiziki ve ruhsal yapısına, uyuşturucu veya uyarıcının cinsine, mahiyetine ve kalitesine göre değişmektedir.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kaçakçılığına ilişkin cezalar suçun türüne göre değişmektedir;

  • Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri, imal, ithal veya ihraç 20-30 yıl süreli hapis ve 2.000-20.000 gün karşılığı adlî para cezası,
  • Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri, satanbaşkalarına verendepolayansatın alan veya bulunduran kişi, 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000- 20.000 gün karşılığı adlî para cezası,

Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçu, Türk Ceza Kanunu’nun etkin pişmanlık hükümlerinin uygulandığı suçlardan biridir. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kaçakçılığı suçuna ilişkin etkili pişmanlık hükümleri iki şekilde uygulanabilir: etkilenen tarafların suçu öğrenmesinden önce ve sonra. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçunu işleyen kişinin, diğer suç ortaklarını ve uyuşturucu veya uyarıcı maddenin depolandığı veya üretildiği yerleri ilgili makamlara bildirmesi halinde, verilen bilgilerin uyuşturucu veya uyarıcı maddenin yakalanmasını mümkün kılması halinde cezalandırılmaz. suç ortaklarına veya uyuşturucu veya uyarıcılara el konulması. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu hakkında ilgililere bilgi verildikten sonra suçun tespitine ve failin veya diğer suç ortaklarının yakalanmasına gönüllü olarak katılan kişi hakkında verilecek ceza belirli oranlarda indirilir. (Bkz. Uyuşturucu Ticareti Etkin Pişmanlık)

Hukuki Destek

Eroin bağımlılığı hem bireyler hem de toplum açısından ciddi riskler oluşturan bir sorundur. Bağımlılık, fiziksel ve zihinsel sağlığı hızla yok edebilir ve kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Eroin tüketimi sadece sağlık açısından değil aynı zamanda yasal açıdan da ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle bağımlılık sorunu yaşayan kişilerin hukuki süreçleri doğru bir şekilde yürütebilmek için uzman bir avukattan yardım alması şarttır. Yasal hakların korunması ve gerekli yasal işlemlerin başlatılması, bireyin bu süreçte karşılaşabileceği olumsuz durumları en aza indirebilir. Yasal destek bağımlılık döngüsünden kurtulmada önemli bir adım olabilir.

Yorum yapın

Bizi Arayın ........ ....... Whatsapp