Genel Hukuki Bilgiler

Spor Hukuku Avukatı

Spor hukuku avukatı, İzmir Avukat Hizmetleri olarak uzmanlık alanlarımızdan biridir. Spor hukuku, sporcuların, kulüplerin, takım sahibi şirketlerin, ulusal ve uluslararası federasyonların ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi gibi devletin ilgili kurumlarının birbirleriyle yaptıkları sportif eylemleri düzenler. Spor hukuku, hem özel hem de kamu hukukundan kaynaklanır. Aynı zamanda rekabet ve iş hukuku gibi diğer alanlarla da ilişkilidir.

Spor Hukuku’nda en temel taşlar incelendiğinde genellikle oyuncular, teknik direktörler ve kulüpleri arasındaki ihtilafları olduğu kadar kulüpler ile federasyonlar arasındaki ilişkilerin olduğu dikkat çekmektedir.
Spor hukukunda temel amaç, çeşitli spor branşları arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmak, her sporcuya adil cezalar verilmesini garanti etmek ve eşitlik ilkesini savunmaktır.

Spor hukukunda en önemli şeyler, oyuncular, teknik direktörler ve kulüpleri arasındaki anlaşmazlıklar ve kulüpler ve federasyonlar arasındaki ilişkilerdir.

Spor Hukuku’nun güncel ve gelişen yapısından dolayı Spor Hukuku uzmanlık gerektiren bir alandır. Ayrıca spor kulüplerinin çok uluslu yapısı ve FIFA ile TFF gibi ulusal ve uluslararası federasyonların olması Spor Hukuku’nu diğer hukuk dallarından daha karmaşık bir yapı olmasına neden olmaktadır.

Spor Hukuku Avukatı Ne İş Yapar?


Spor Hukuku’nda en temel taşlar incelendiğinde genellikle oyuncular, teknik direktörler ve kulüpleri arasındaki ihtilafları olduğu kadar kulüpler ile federasyonlar arasındaki ilişkilerin olduğu dikkat çekmektedir.
Spor Hukuku Avukatı olarak müvekkillerin taleplerine göre farklı hukuki yardımlar sunarız, ancak bunların bazıları şunlardır:

  • Sporcuların ve teknik direktörlerin kulüplerden alacakları için yapılacak her türlü hukuki işlem
  • Spor oyun kurallarına aykırı hareketten dolayı verilen cezaların iptali veya uygun cezanın verilmesi için hukuki sürecin takip edilmesi,
  • Spor hukuku,, Hukuka aykırı olarak verilen cezalardan kaynaklanan zararın tazmin edilmesi için hukuki süreç,
  • Profesyonel sporcuların kulübe kazandırılması sürecinde taraf haklarının korunması nedeniyle sözleşmenin hazırlanması,
  • PFDK ve AFDK tarafından sevk edilen sporcu ve teknik adamların haklarının korunması,
  • Spor kulüpleri ve sponsorlar arasındaki anlaşmalar,
  • Spor kulüpleri ile sponsorlar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için hukuki prosedürün uygulanması,
  • Spor kulübünün şirketleşme girişimlerine hukuki destek ve takip sağlamak,
  • Sporcuların ve spor kulüplerinin vergi cezalarıyla ilgili olarak ortaya çıkabilecek hukuki anlaşmazlıkların tarafların lehine çözülmesi için sürecin takibi,
  • Medya karşısında sporcuların ve kulüplerin kişisel ve toplumsal haklarının korunması,
  • Yabancı sporcuların ülkenin hukukuna ve kültürüne hızlı bir şekilde adapte olması için gerekli eğitimleri almaları,
  • Spor hukuku, Spor kulüpleri ve yayıncı kuruluş arasındaki sözleşmenin oluşturulması,
  • Spor kulüpleri ile yayıncı kuruluş arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için hukuki yardım sağlamak,
  • Yabancı oyuncuların yerleşim izni ve vatandaşlık işlemleri,
  • Transferlerin ardından sporcuların lisanslarının çıkarılması,
  • Uluslararası organizasyonların planlama sürecinden organizasyonun tamamlanmasına kadar hukuki destek sağlamak,
  • Spor hukuku, Uluslararası ve ulusal düzeyde doping kullandığı iddia edilen sporcu haklarının korunması.

Spor Hukuku Avukatı olarak Avukat Kadir KARAKUŞ ve avukat ekibi ile profesyoneli bir hukuki destek sunmaktadır. Bize telefonla ( İzmir Avukat Numaraları ) veya doğrudan ofisimize gelerek ulaşabilirsiniz.

Sporda Tüzel Kişi

Spor hukuku, Sporun gerçek oyuncuları tüzel kişiliğe sahip değildir. Hukuka göre süje iki çeşittir. Gerçek ve tüzel kişiler bunlardır. Gerçek kişiler tam ve sağ doğumla kişiliklerini kazanırlar, tüzel kişiler ise yasalarla kişiliklerini kazanırlar. Sporda gerçek kişi süjeleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Sporcular, belirli kurallar çerçevesinde bir amaca ulaşmak için araç kullanarak ya da araç kullanmadan sporun en aktif üyeleridir.
  • Sporculardan sonra en aktif kişiler antrenörler ve teknik direktörlerdir. Spor takımlarına liderlik eden antrenörler ve teknik direktörler, sporculara taktik ve teknik bilgi sağlar.
  • Spor oyunlarında adil ve tutarlı bir şekilde oynanması için aktif olarak çalışan kişiler hakemler olarak bilinir. Sporda alınan kararların hukuka uygun olduğu, bu nedenle oyunun devam etmesi gerektiği kabul edilir.
  • Hakem heyeti, oyunun kurallara uygun bir şekilde oynanmasını sağlayan gözlemcilerden oluşur.
  • Seyirciler: Sporseverler olarak görülebilirler. Takımın yardımcısı ve ateşleyicisidir.

Spor Hukuku Sertifikası Ne İşe Yarar?

Spor hukuku sertifikası, spor kuruluşlarının hukuki işlemlerini yürütmek için gerekli bilgi ve becerileri edinmek isteyenler için tasarlanmıştır. Spor hukukunda, sporcular, antrenörler, sponsorlar ve diğer ilgili taraflar arasındaki hukuki anlaşmazlıklar ele alınır. Ceza hukuku, ticari hukuk, iş hukuku, telif hukuku ve diğer alanlarda bu tür sorunlar ortaya çıkabilir.

Spor hukukunda doping suçlamaları ve diğer disiplin cezaları gibi disiplin cezaları önemli bir konudur. Spor hukuku sertifikası eğitimi, temel spor hukuku kurallarını, kurallarını ve uygulamalarını içerir. Ayrıca spor hukukundaki önemli sorunlara ve spor kulüpleri, sporcular ve organizasyonlar için yararlı tavsiyelere değinilir. Spor hukuku sertifikası, avukatlar, hukuk öğrencileri, spor yöneticileri ve spor kulüpleri ve organizasyonları için yararlıdır.

Lisansı Olmayan Sporcu Müsabakaları Katılabilir Mi?

Spor hukuku, Sporcu lisansı olmayanlar müsabakalara katılamaz. Müsabakaya katılmak isteyen lisanslı sporcuların sağlık raporu almaları ve tevsik edilmeleri gerekir.

Lisans almak isteyen bir sporcu lisans almak için bireysel olarak başvurabilir veya bir kulüp adına lisans alabilirler.

Sporcular lisans aldıktan sonra lisanslarının her yıl vize edilmesi gerekir.

Spor hukuku, Lisans almak isteyen sporcular (futbolcular dışında) SGM il müdürlüklerine başvuruda bulunurken, futbolcular TFF’ye başvuruda bulunmalıdır.

Antrenör Görev Alanları Nelerdir?

Spor hukuku, SGM Antrenör Yönetmeliği, antrenörlerin sorumluluk alanlarını belirler. Bununla birlikte, antrenör görev alanları (madde 8) aşağıdaki gibidir:

  • Birinci Kademe Yardımcı Antrenörü:
  • Yıldızlar ve minikler için: İkinci kademe antrenör
  • Büyükler ve gençler için üçüncü kademe antrenör
  • Büyükler ve milli takımlarda dördüncü kademe antrenör
  • Büyükler ve milli takımlarda beşinci sınıf antrenör olarak görev yapıyor.

Belirtilen alanlarda antrenörlük yapmak isteyenlerin eğitim süreçlerini tamamlamaları gerekir. Aynı zamanda hakların korunması ve sürekliliğin sağlanması için sözleşmede belirtilen şartlar korunmalıdır.

Yorum yapın

Bizi Arayın ........ ....... Whatsapp