Ceza Hukuku

Göçmen Kaçakçılığı Suçu ve Cezası

Göçmen Kaçakçılığı Suçu

Göçmen kaçakçılığı suçu nedir. Dolaylı yollardan ya da doğrudan kişinin menfaati bulunması sebebi ile yasa dışı yolları tercih ederek ülkeye yabancı uyruklu bireylerin sokulması, ülkede bulunan vatandaşların ya da yabancı uyruğa sahip olan vatandaşların yabancı ülkelere çıkarılması göçmen kaçakçılığı suçunu meydana getirir. Bu yazı içeriğinde İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ olarak göçmen kaçakçılığına ilişkin detaylı bilgiler aktaracağım.

Göçmen kaçakçılığı yapan kişiler genel olarak maddi yollardan kazanç sağlamak için bu yolu tercih ederler. Bu kişiler Türkiye’ye yabancı kişileri yasadışı yollar ile getirirler ya da Türkiye’de bulunan kişileri yasadışı yollar ile yabancı ülkelere götürürler. Göçmen kaçakçılığı suçu bilerek ve isteyerek yapılan bir suçtur.

Göçmen kaçakçılığı, Maddi gelir elde etme maksadı ile dolaylı yoldan veya doğrudan göçmen kaçakçılığı suçu yapan kişiler 5-8 sene hapis cezasına çarptırılır. Peki göçmen kaçakçılığı cezası paraya çevrilir mi. Eğer hapis cezası 1 sene ya da bir seneden az ise göçmen kaçakçılığı cezası paraya çevrilebilir. (Bkz. Girdi Çıktı Nedir?) Ancak ceza Bir seneden fazla ise göçmen kaçakçılığı paraya çevrilmez.

Göçmen Kaçakçılığı Cezası

TCK.m tarafından göçmen kaçakçılığıcezası belirlenmiştir. Peki 2024 göçmen kaçakçılığı cezası nedir. İnsanlar pek çok sebebe bağlı olarak ülkelerinde yaşamak istemezler. Genel olarak ise ülkede meydana gelen savaş huzursuzluk ekonomik kriz gibi sorunlar sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalırlar. Bu nedene bağlı olarak da yasadışı yollara başvururlar ve bazı kişilere para vererek ülkelerini terk ederler.

Göçmen kaçakçılığı yapan kişiler bu işi bilerek ve isteyerek yaptıkları için yakalandıkları zaman çeşitli cezalara çarptırılırlar. Göçmen kaçakçılığı suçundan yakalananların cezası ise 5-8 sene arası hapis cezasıdır. (Bkz. Çağrı Kağıdı Nedir?) Eğer bir kişi göçmen kaçakçılığı suçundan yakalandıysa ve bu kişinin suçu bir sene ya da bir seneden daha az ise o zaman para cezasına çevrilebilmesi mümkündür. Ancak şunu belirtmek gerekir ki göçmen kaçakçılığından yakalanan kişinin cezası 5-8 sene arasında ise bu süre para cezasına çarptırılamaz.

Göçmen kaçakçılığı yasal mı. Göçmen kaçakçılığı yasal olmayan bir iştir. Göçmen kaçakçılığı yapan bir kişi yakalandığı takdirde ceza alır.  Göçmen kaçakçılığı yapan bir kişi en az 5 sene en fazla ise 8 sene kadar ceza almaktadır. Ancak daha az süre ile cezaya çarptırılır ise o zaman almış olduğu bu hapis cezası para cezasına çevrilebilir. Ancak göçmen kaçakçılığı bilerek ve istenilerek yapılan bir iştir. Göçmen kaçakçılığı yapan bu kişi karşı taraftan yani suçun mağduru olan kişiden kazanç elde eder. Bu kişilerden para kazanarak onları bulmuş oldukları ülkeden yasadışı yollar ile başka ülkelere taşır.

Göçmen Kaçakçısı Kaç Yıl Ceza Alır?

Göçmen kaçakçılığı yapan bir kişi bilerek ve isteyerek bu işlemi yapar. Bu kişiler göçmen kaçakçılığından gelir elde etmek için Türkiye’de bulunan vatandaşları yabancı ülkelere yasadışı yollar ile götürürler. Ya da yurt dışında bulunan kişileri yine yasa dışı yollar ile Türkiye’ye getirirler. Bir kişi göçmen kaçakçılığı yapılıyor ise ve bu anlaşılır ise bu kişilere hapis cezası veya para cezası verilir. Peki göçmen kaçakçısı kaç yıl ceza alır. Göçmen kaçakçılığı yapan kişiler 5 sene 8 sene göçmen kaçakçılığı yapan kişiler 5-8 sene arasında cezaya çarptırılır. Eğer mahkeme yolu ile kişiye bir sene ya da bir seneden daha az süre ile hapis cezası verildi ise bu hapis cezası para cezasına çevrilebilir.

Günümüzde pek çok ülkede sorunlar yaşanmaktadır. Mahrumiyetler ağır ekonomik şartlar savaşlar istikrarsızlıklar sebebi ile insanlar başka ülkelerde yaşamak ve yaşamlarına devam etmek isterler. Bu sebebe bağlı olarak da insanlar yasa dışı yollara başvururlar. Bazı kişiler de bu durumdan gelir elde etmek isterler ve göçmen kaçakçılığı yolunu tercih ederler.

Ülkede bulunan kişileri bir yabancı ülkeye para alarak götürürler. Göçmen kaçakçılığı yapan kişi bilerek de isteyerek bu işi yaptığı için yakalandığı takdirde ağır cezaya çarptırılır. Bu kişilerin almış oldukları en az ceza 5 sene en fazla ceza ise 8 senedir. Ancak bu durumda bu suçun mağdurlarına bakılır ve bu suçun mağdurları hayati tehlike yaşamış ise ve zarar görmüş ise bu durumda göçmen kaçakçılığı yapan kişilerin cezası daha ağır olur.

Mülteci Kaçakçılığı Cezası Nedir?

1Mülteci kaçakçılığı bir suçtur ve kişi bu suçu işlerken yakalandığı takdirde ise para cezasına ya da hapis cezasına çarptırılır. Peki mülteci kaçakçılığı cezası nedir. Mülteci kaçakçılığının cezası 5 sene ve 8 sene arasında değişiklik gösterir. Mülteci kaçakçılığı yapan bir kişi kendi isteği ile menfaati doğrultusunda yani kişilerden kazanç sağlayarak bu işi yapmaktadır. Birçok insan ülkesinde geçim sıkıntısı çeker ya da ülkesinde Savaş bulunduğu için zorluklar çeker. Bu sebebe bağlı olarak da kaliteli bir şekilde yaşayacağı ve geçineceği bir ülkeye gitmek ister.

Mülteciyi kaçakçılığı yapan kişiler de zor durumda kalan kişileri yasa dışı yollar ile başka ülkelere götürürler. Mülteciyi kaçakçılığı yapan kişiler bu kişilerden bir kazanç elde ederler. Göçmen kaçakçılığı yapan kişiler yaparken yakalandıklarında ise genel olarak hapis cezasına çarptırılırlar.

Çünkü bu kişilerin asıl amacı ülkesinin dışına çıkmak isteyen kişilerden gelir etmek ve yasa dışı yollar ile kazanç sağlayarak bu kişileri başka ülkelere götürmektir. Peki göçmen kaçakçılığı ağır bir ceza mı? Göçmen kaçakçılığı yapan bir kişi yakalandıysa ve 10.000 güne kadar bir ceza aldı ise almış olduğu bu ceza adli para cezasına çevrilir. Ancak daha uzun süre gün ceza aldı ise o zaman para cezasına çevrilmez ve hapis cezası alır. Bu durumda suçun mağduru olan kişiler olumsuz bir şekilde etkilendiğinde veya hayati risk ile karşı karşıya kaldığında o zaman suç daha fazla artar ve göçmen kaçakçılığı yapan kişi ise daha fazla ceza alır.

Göçmen Kaçakçılığı Etkin Pişmanlık Var mı?

Takip şikayeti, ceza davalarına konu olan suçlarda savcılık tarafından yeniden soruşturma başlatılır. Göçmen kaçakçılığı da takibe bağlı suçlar arasındadır. Bu suçun mağduru hem devlet hem de toplum olduğunda savcılık kamu davası başlatır. Kamu davaları ceza davaları gibidir.

Savcılık, göçmen kaçakçılığı suçu işlendiğinde haber almaz almaz kendiliğinden soruşturma başlatır. İddia makamı olarak kamu davası açarak kamu haklarını korur. Göçmen kaçakçılığı suçunun zamanaşımı 15 yıldır.

Göçmen kaçakçılığı suçunda hem devlet hem de toplum mağdur olur. Bu suçta uzlaşma yasaları uygulanmaz. Göçmen kaçakçılığı suçunda etkin pişmanlık hükümleri de yoktur. Göçmen kaçakçılığı suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

TCK nın 79 maddesi nedir?

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Uluslararası Suçlar Kısmı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Bölümünün 79. Maddesi, göçmen kaçakçılığı suçunu tanımlar.

Bir yabancıyı ülkeye sokan, ülkede kalmasına izin veren veya Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına izin veren kişi, TCK m.79 gereği Göçmen Kaçakçılığı Suçu kapsamında cezalandırılır.

Yorum yapın

Bizi Arayın ........ ....... Whatsapp