Gelişen teknolojiyle birlikte siber suçlar hukuku alanı ortaya çıkmıştır. Siber suçlar, telefon, tablet, bilgisayar, ATM ve POS cihazları gibi her türlü bilişim cihazı üzerinden işlenebildiği için oldukça yaygın bir sorundur ve uzmanlık gerektirir. İzmir Siber Suçlar Avukatı Kadir KARAKUŞ bu yazı içeriğinde sıklıkla merak edilen konuları cevaplıyor.
İçerikte Neler Var?
Siber suçlar cezası nedir?
- Bilişim sistemini hackleme suçunun (Madde 243) cezası bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Söz konusu suçu oluşturan fiillerin ödeme amaçlı kullanılabilecek sistemler aracılığıyla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında indirilebilecek. Alınan tedbirler sonucunda sistemde yer alan verilerin yok edilmesi veya değiştirilmesi halinde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.
- Verileri engelleme, sistemi bozma, yok etme veya değiştirme suçunun (Madde 244) cezası bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır. Failin tahrif etmesi, yok etmesi, değiştirmesi veya mevcut verileri başka bir yere göndermesi halinde cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Suçun banka veya kredi kuruluşu ya da kamu kurum ve kuruluşlarının sistemleri üzerinde işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılır. Failin söz konusu fiilleri gerçekleştirirken kendisine veya başka bir kişiye menfaat sağlaması halinde 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunabilir.
- Banka veya kredi kartını kötüye kullanma suçunun (Madde 245) cezası ise 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır. Suçlunun, sahte banka kartı veya kredi kartı yapmak veya satmak gibi fiillerde bulunması halinde, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve on bin gün adli para cezasıyla cezalandırılması öngörülüyor. Failin, söz konusu fiilleri gerçekleştirirken kendisine veya başka bir kişiye menfaat sağlaması halinde, 4 yıldan 8 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunabilecek.
- Yasaklanan cihaz veya programlara ilişkin suçların (Madde 245/A) işlenmesi halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilebilecek.
Siber Suçlar Para Cezası Ne Kadar? 2024
Bilişim suçlarının cezası nedir sorusunun kesinlikle tek bir cevabı yoktur. Siber suçların kapsamı oldukça geniş olup, her suçun hapis ve para cezaları farklıdır. Bu konuda İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ ile irtibata geçip detaylı bilgi alabilirsiniz. Suçlara verilecek cezalarla ilgili birkaç noktaya değinecek olursak;
- Haksız kazanç elde etmek suretiyle bilgisayar suçu: Bu suçun cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır. (Bkz. Tutuklama Nedenleri, Süresi ve Tutuklamaya İtiraz (2024 Güncel))
- Banka ve diğer kartların kötüye kullanılması: Bu suçun cezası, nasıl işlendiğine bağlı olarak 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar para cezasıdır.
- Yasaklı Cihazların Kullanımı: Bu suçun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır.
Siber suçlara neler girer?
- Bilişim Sistemine Girme Suçu (m. 243)
- Sistemi Engellemek, Bozmak, Verileri Yok Etmek veya Değiştirmek Suçu (m. 244)
- Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu (m. 245)
- Yasak Cihaz veya Programlar (m. 245/A)
- Tüzel Kişiler Hakkında Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması (m. 246)
Siber Suçların Cezaları
Siber suçlulara verilen ceza sadece para cezası değildir. İşlenen suçun türüne göre suçun cezasına hapis cezaları da dahil edilebilmektedir. Suç, bilişim suçlarının cezasının ne olduğu gibi soruşturma altındaki bir konu nedeniyle hapis cezasıyla cezalandırılır.
Bilişim suçları ülkemizde en yaygın suçlardan biridir. Bu nedenle kolluk kuvvetleri bünyesinde siber suçlara yönelik özel bir alan oluşturulmuştur. Kanunlar toplumsal barışın devamlılığını sağlayacak şekilde caydırıcı bir şekilde düzenlenmiştir. Belirli siber suçlar için aşağıdaki hapis cezaları verilebilir:
Bilişim sistemini engelleme ve müdahale: Bu suçun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapistir.
Sistemdeki verileri bozmak, değiştirmek, yok etmek veya erişimi engellemek: Bu suçun cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapistir.
Banka, kredi kuruluşu vb. kurumların bilişim sistemi suçları: Bu suçların cezası 9 aydan 4,5 yıla kadar hapistir.
Siber suçlar nasıl şikâyet edilir?
Siber suç, soruşturulması ve kovuşturulması bir rapora bağlı olmayan suçları ifade etmektedir. Söz konusu suçların soruşturma ve kovuşturması resen yürütülmekle birlikte, henüz ortaya çıkarılmamışsa yetkili makam yani savcılığa bilgi verilmek şartıyla takip edilecektir. Bilişim suçlarında zaman aşımı süresi 8 yıldır ve bu 8 yıllık süre içerisinde soruşturma ve kovuşturma yapılması mümkündür.
Siber suçlara nasıl ulaşabilirim?
Siber suçlar resmi olarak soruşturulup kovuşturulmasına rağmen 8 yıllık zaman aşımı süresi vardır. Eğer siber suç mağduru olduysanız Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü’ne veya Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulunabilirsiniz.
Bilişim Suçlarında Zamanaşımı
“Siber Suçların Cezası Nedir?” başlıklı yazımızın bu bölümünde siber suçlarda zamanaşımından bahsedeceğiz. Öncelikle şunu belirtmek isteriz; Bilgisayar suçları ve siber suçlar aynı konuyu ifade eden terimlerdir.
Bireysel suçlara ilişkin şikayetlerde zamanaşımı kanunla belirlenir. Kanunla belirlenen zamanaşımı, zamanaşımıdır. Yani zarar gören kişi bu süre içinde şikâyet hakkını kullanmadığı takdirde, zamanaşımı süresi dolduktan sonra artık şikâyet hakkını kullanamayacaktır. Ayrıca bu suçların her vakası mağdurun suçu bildirmesiyle başlamamaktadır. Cumhuriyet savcısı resen soruşturma başlatma yetki ve sorumluluğuna sahiptir.
Siber suçların içeriği oldukça geniştir. Bu nedenle zaman aşımı süresi davadan olaya farklılık göstermektedir. Ancak şunu belirtmemiz gerekiyor; Siber suçlarda asgari zaman aşımı süresi 8 yıldır.
Mesleki yolculuğuma Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladım. Kendi hukuk ve danışmanlık bürom olan Karakuş Hukuk ve Danışmanlık’ı kurarak, müvekkillerime kaliteli hizmet sunma misyonumu hayata geçirdim.
Her bir davaya özel çözümler üreterek, müvekkillerimin haklarını en iyi şekilde savunmayı amaçlıyorum.
Sizlere, hukuki konularda sağlam bir destek sunmak ve adalete ulaşmanız için çabalayan bir hukuk profesyoneli olarak, her zaman yanınızda olmaktan mutluluk duyarım.